Slik får du med barna på tur

Flere av oss tilbringer mye fritid ute i naturen med barna, og familien Langesæter er en av dem. Det passer ikke alltid å komme seg ut på tur og det kan oppleves litt strevsomt, selv for den turvante familien. Tidsklemma er gjeldende også for mamma Ive, aktivt styremedlem i den lokale Turistforening, og pappa Eirik.

Med tre barn i alderen 4 til 9 år og hund på slep, kan pakkingen og all logistikk være utfordrende. Og som småbarnsforeldre flest vet, er det alltid noen som ikke vil på tur.
–Da gjelder det å motivere de minste, men når én først har kommet seg ut er det som oftest ingen som angrer, konstaterer pappa Eirik.

–Det å lage mat sammen, ordne ved, titte på kart og sette opp telt, krever samarbeid og det gir alle sammen god mestringsfølelse, sier Ive. Det er det enkle livet på tur sammen med hele familien, og det å komme tett på naturen det dreier seg om. Tempoet skrus ned og de opplever et helt annet samspill med hverandre.

Her er deres tips for å få barna med på tur:

  • Legg turen til overkommelige turmål og ta med barna i planleggingen
  • Finn en eller flere favorittplasser slik at barna kjenner seg igjen og kan glede seg til å fortsette leken fra forrige tur
  • Ha med morsomme ting tilpasset årstiden. Truger, innsektglass, fiskestang, gummibåt, bøker om fugler/sopp/bær eller andre ting. Læring på tur er morsom
  • Ha med god mat og litt sunt tur-godt
  • Reis på tur med andre barnefamilier
  • Legg opp til varierte aktiviteter – klatring, kano, fiske, overnatting, sporjakt gir allsidighet og variasjon
  • Avslutt i tide. Da sitter alle igjen med den beste følelsen etter turen

Turgleden er blitt en del av Langesæter-barnas oppvekst. Eirik og Ive husker hvordan de strålte av lykke da den eventyrlystne fireåringen August en gang spurte: – Hvorfor må vi reise hjem nå, når vi bare kan henge opp en hengekøye og sove her?

Kommentaren til August ga inntrykk og ble besluttsomt støttet av de to eldre søsknene Edvard (6) og Albert (9).

– Det er viktig for oss at barna skal få allsidige og morsomme erfaringer fra naturen. Forhåpentligvis vokser de på dette og vil selv bruke erfaringene en gang i fremtiden, avslutter trebarnsmammaen.

God tur!

 

PS. Barn under 10 år kommer gratis inn på Camp Villmark

Share this: