Sopp fra skogen_soppkurs
Soppkurs med Camp Villmark

Bli med på soppkurs – finn matsoppen!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lær å sorter skogens sopper på dette soppkurset.

På sensommeren og høsten er en av de gode friluftsopplevelsene å plukke sopp i skogen. Når skogen bugner over med sopp kan man fort komme hjem med store mengder forskjellige sorter. Da er det kjedelig å oppdage at det aller meste man fant var uspiselig, eller til og med giftig. Mange tar med seg de aller tryggeste og kjente som kantarell, piggsopp og steinsopp. Men, tenk så mange spennende sorter som finnes! Ikke gå glipp av de mange spennende smaksopplevelsene. 

På dette kurset slår vi et slag for å gå dypere ned i soppens fantastiske verden. Det er verken vanskelig eller farlig, men handler om å lære seg litt mer  – og om å ta i bruk alle gode råd og metoder for sanking.

Vi ønsker å lære deg å:

  • se de forskjellige artene og lære deg forskjellen på dem, samt livsløpet fra ung til gammel
  • skjønne noen tommelfingerregler for å skille ut trygge matsopper
  • bruke apper til å få en retning på artsbestemmelser
  • ta i bruk digital soppkontroll fra Norges sopp- og nyttevekstforbund

Gode råd for matsoppen 
Uansett om du plukker sopp i grønnsaksdisken eller i skogen, så sniker det seg med jord. Noen ganger masse mose, nåler og blader, men ikke vask bort rusk og rask med vann. Det er det dummeste du gjør. Soppen trekker til seg vannet som en svamp, og blir ikke bare sleip og rar å forholde seg til, den kan også miste næringsstoffer og smak. Rens heller underveis med en soppkniv. Dette er ett av mange gode råd du får på kurset.  

Gul kantarell
Kantarellen blir ofte referert til som skogens gull.

Forarbeidet ditt
For at vi skal få til dette, må du gjøre litt forarbeid før kurset. Gå ut i skogen dagen før eller på vei til kurset. PLUKK MED DEG ALT DU FINNER AV SOPP! Da mener vi virkelig alt, både små og store sopper, friske & fine og gamle & stygge. Men ikke råtne – råtne sopper er som alle annen råtten mat ikke til å spise uansett matverdien. (Visste du at de fleste som blir syke av sopp i Norge har spist råtten sopp?) Disse soppene skal vi sortere og definere og bruke som grunnlag for en plukkemetodikk som gir deg mere i kurven raskere.

Kurset begynner torsdag, 9/9-2021 kl. 18:00 og vi holder på i to timer. Sted: Norges Varemesse i Lillestrøm.

Kurset ledes av Pål Karlsen, som er daglig leder av Norges sopp- og nyttevekstforbund og forfatter av boken SpiSopp – 200 arter du må smake før du dør. Han har også skrevet kulturhistorien Steinsoppen – vill av natur. Pål har ledet masse turer og soppkontroller og tok prøven for å bli soppsakkyndige i 2007.

Abonner på nyhetsbrev

Hold deg oppdatert om Camp Villmark

Vi bruker cookies!

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted.