villmarking

Stem på din kandidat til Årets Villmarking 2020

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print

Den 27. mars skal vi kåre Årets Villmarking under Camp Villmark. Hvem mener DU fortjener å vinne?

Prisen Årets Villmarking er en anerkjennelse av personer som inspirerer både unge og voksne til å ta naturen i bruk, og som gjennom egne opplevelser og eventyr har utmerket seg gjennom 2019. Vinneren blir medlem av en meget eksklusiv klubb, med navn som Lars Monsen, Cecilie Skog, Tonje Helene Blomseth og Jens Kvernmo på medlemslisten.

Her de 9 kandidatene som kjemper om årets pris:

Johanne Refseth
Psykisk helse er et tema som får stadig større oppmerksomhet, og alle som er glade i friluftsliv har opplevd at det gjør noe med oss å være ute. Johanne Refseth er psykolog, uteelsker og personen bak bloggen og instagramkontoen @psykolog.med.sovepose. Gjennom egne aktiviteter har hun inspirert og hjulpet mange gjennom å dele tips og råd man kan bruke til å forstå og håndtere ting både i friluftslivet og i livet generelt. Det faktum at rundt 30 000 mennesker følger hennes aktiviteter er et vitnesbyrd på at hun gjennom å dele av sine opplevelser og kunnskap har bidratt til å få mange av oss opp av sofaen og ut i naturen. 

Friluftsflokken
I 2016 tok en urban småbarnsfamilie med beskjeden friluftsarv steget ut i naturen. Målet til Nina, Oliver og lille Vilder var kvalitetstid, nærhet til naturen og nærhet til verdier de strevde med å finne andre steder. Grepet ble å ta med seg tåteflasker, bleier og hele småbarnslivet utendørs, og sove ute to netter i måneden. Med dette ga de seg selv en svær dose friluftsliv i gave, og fant sin styrke som team, og sin familieidentitet som Friluftsflokken. Nå har friluftslivet (og lillesøster Leonora) for lengst blitt en viktig del av firerbanden sin saga, sammen med ønsket om å inspirere andre familier over startstreken. Fruluftsflokken er inspirerende, gode til å kommunisere og de legemliggjør en av de viktigste funksjonene til Årets Villmarking: Å være en inspirator til å få flere ut i naturen.

DNT Ung
DNT Ung er Norges største friluftsorganisasjon for ungdom med over 48.000 medlemmer i alderen 13-26 år. Organisasjonen er delt inn i lokale ungdomsgrupper over hele landet som arrangerer turer og aktiviteter, for og av ungdom. DNT Ung har et sterkt fokus på å få med seg alle ut på tur, uavhengig av økonomi, ferdigheter og utstyrsnivå. Organisasjonen setter miljø og bærekraft i sentrum gjennom utstyrslån, byttedager som Green Friday og ved å engasjere seg mot utbyggingen av vassdrag og elver. De er i stor grad basert på frivillighet gjør en enorm innsats i å inkludere alle, også de som faller utenfor de tradisjonelle normene.

Vibeke Sefland
Vibeke Andrea Sefland er en dame som har fått ufortjent lite oppmerksomhet her hjemme. Hun er en av verdens beste kvinnelige klatrere og har blant annet har besteget 7 summits. Hun jobber i militæret og har et enormt stort engasjement for veldedighet. Hun bruker alle sparepengene sine på det og bor selv i telt når hun ikke er på ekspedisjoner eller jobboppdrag. Hun har blant annet stått bak å opprette skoler og barnehjem i Nepal, Afghanistan, Uganda og Sør-Sudan. I løpet av 2019 har hun blitt mer kjent i media og holder diverse foredrag rundt omkring som omhandler nestekjærlighet, mestring og det å være ute på tur til spektakulære steder verden over.  Vibeke lever for å hjelpe andre – både på jobb og fritiden. Hver gang hun reiser på en ekspedisjon, som kan koste alt mellom 30.000 kroner og 100.000 kroner, gir hun et tilsvarende beløp til veldedighet.

Anders og Bjørnar Neteland
Brødrene Netland har lenge vært et fenomen på nett med sine lune og morsomme videoer fra laksefiske i Norge. Det siste året har de tatt dette arbeidet et hakk videre og jobber nå med større filmprosjekter.

Dokumentaren Brødrene og gruvefjorden ble vist av NRK i oktober 2019. Der tar de opp hvorvidt gruveavfall skal dumpes i norske fjorder. Nå jobber de videre med sjø-ørreten. En av hovedmålsetningene med filmproduksjonen har hele tiden vært å få ungdommen til å starte med fisking. De sier selv at de alt for sjelden ser fiskere på deres egen alder langs elven, og ønsker å bidra til rekrutteringen. Det er liten tvil om at de gjennom sin omfattende filmproduksjon har vært en stor kilde til inspirasjon for både gamle og unge fiskefans. 

Jegerpodden v/ Jon Inge Vik og John Petter Mellingen
Jegerpodden består av Jon Inge Vik og John Petter Mellingen; to lune Trøndere med masse humor og stor kjærlighet for skogen, fjellet, naturen og spesielt jakt. De to karene har virkelig truffet tidsånden og ikke minst publikum med en rendyrket podkast om jakt. De har hatt en utrolig utvikling siden oppstarten i 2018 og nærmer seg i skrivende stund 80 episoder. De har den magiske grensa på 1 000 000 nedlastninger i sikte, noe som er særs imponerende tatt i betraktning at de startet på bar bakke, uten noe mediehus eller andre ressurser i ryggen. De har hele tiden hatt et oppriktig ønske om å dele kunnskap om jakt og å være en felles lyttepost for andre som deler den samme lidenskapen.

Are Lerstein/ Medvandrerne
Are Lerstein levde et liv preget av tung rusmisbruk i en årrekke og var ut og inn av fengsel en rekke ganger. For noen år siden bestemte han seg imidlertid for å gjøre en forandring. Han fant motivasjonen for et bedre liv i naturen, og I mai i 2017 startet han prosjekt Medvandrerne for å hjelpe andre i samme situasjon. Nå er han primus motor i Medvandrerne og arrangerer motivasjonsturer under åpen himmel for andre rusavhengige. Felles for alle er at de fokuserer på mulighetene i fellesskapet og i individet der naturen og friluftslivet spiller en sentral rolle. Gjennom sitt arbeid og dedikasjon viser han at sosiale entreprenører og sosiale prosjekter også trengs i et velfungerende land som Norge. Are har på en imponerende måte demonstrert at naturen er et kraftfullt verktøy for å få til store livsstilsendringer.

Stine Hagtvedt (JegerStine)
Stine er relativt fersk som jeger, men har hatt en imponerende læringskurve takket være en dedikasjon og stå på-vilje man skal lete lenge etter. Etter å ha gjennomført prosjektet Jakten på Norge tok hun i fjor fri fra jobb og karriere i et halvt år for å realisere drømmen om å jakte på heltid. Stine fronter ikke bare jakt, men tur- og jaktlivet i sin helhet. Gjennom å dele sine opplevelser bidrar hun med større innsikt til jaktens mange sider og fasetter som mange av oss ikke kjenner til. Hun er også en sterk stemme og inspirasjon for kvinner som vil ut på jakt. 

Villmarksfamilien
Villmarkfamilien består av lillesøster Ylva (6) og storebror Isak (8), mamma Anne Karen (40), pappa Christer (42) og gordonsetteren Frost (12). De er en aktiv familie fra Snåsa, som i likhet med mange andre har kjent på hverdagslivets utfordringer. Fra august 2018 til august 2019 oppfylte de drømmen om «annerledesåret». Anne Karen og Christer tok permisjon fra lærerjobbene sine, Ylva og Isak ble tatt ut av henholdsvis barnehage og skole og familien la ut på tur sammen. Gjennom jakt, fiske, sanking og friluftsliv har de gjennom 2019 inspirert mange til et aktivt friluftsliv i norsk natur. De er en sympatisk gjeng som mange barnefamilier kan identifisere seg med.  De deler alle sine turopplevelser gjennom bloggen sin, hvor de nå også skal dokumentere om de gjennom sitt aktive liv forsøpler mer eller mindre enn andre.     

Hvordan kåres vinneren

Etter av publikumsavstemmingen er over den 24. februar kl 10, går de 5 kandidatene med flest stemmer videre til finalen. Den endelige vinneren kåres av en jury bestående av følgende personer:

•             Per Anders Iversen – prosjektleder for Camp Villmark
•             Daniel Alexander Holm – daglig leder i Podie Sport & Media
•             Randulf Valle, journalist –  friluftsmann og forfatter
•             Ole Magnus Halvorsen – markedssjef i Aclima
•             Hilde Charlotte Solheim – journalist forfatter
•             Torbjørn Ekelund – forfatter og redaktør i Harvest
•             Alexander Read – Årets Villmarking 2019

Årets avstemming gjennomføres på Facebook, klikk HER for å avgi din stemme.

Abonner på nyhetsbrev

Hold deg oppdatert om Camp Villmark